Image


Ali Hadi Gözütok


1958-2013. Tokat’ın Bebekderesi köyünde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Niksar’da, yükseköğrenimi Samsun’da okudu.

Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmen olan babasının görevi nedeniyle birçok yerde yaşadı. Edebiyatla ilgisi de ağırlıkla çocukluğunda başladı.

Ali Hadi Gözütok 1970’li yılların politik çalkalanmaları ve o dönemi izleyen 12 Eylül darbesiyle tutuklandı ve 11 yılı cezaevlerinde geçti. Doğrudan şiire başlaması da bu süreçte oldu.Önceleri Edip Cansever, Atilla İlhan, Nazım Hikmet, Can Yücel gibi şairlerden etkilendi. Ancak dönüm noktası 1985 yılında okuduğu Robert Desnos’un »Diş« şiiri oldu. Böylece giderek kendi dilini ve anlatım biçimini oluşturdu. Gözütok’un şiirleri önce Düşün, daha sonra İmece, Yeni Şiir, Cumhuriyet Dergi, Gırgır, Akatalpa, Yeni Biçem, Eskişehir Sanat olmak üzere birçok dergide yayımlandı

1995 yılında bazı arkadaşlarıyla Mozaika adlı bir dergi de çıkaran Ali Hadi Gözütok, bu derginin kapanmasından sonra daha çok yazmayla yoğunlaştı.

Ali Hadi Gözütok Ankara'da öldü ve Mersin'de toprağa verildi.

Ali Hadi Gözütok’un »Kanatabilirsin Ömrümü« (2000), »Her Aşk Bir Masaldır« (2004), »Filistin’den Filistin’e« (2011) ve ölümünden sonra »Akasya« (2016) adlı kitapları yayımlandı.