Image



Oltulu İhsani


1900-1991. Oltu’nun Sütkans (şimdiki adı Duralar) köyünde doğdu. Asıl adı Mevlüt Çalışkan’dır. Herhangi bir eğitim görme olanağı bulamadı.

1. Dünya Savaşı (1914-18) döneminde yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle genellikle çobanlık yaparak yoksul bir yaşam sürdürdü. Bu dönemde köyünün Çayırlar adlı yerindeki bir mezar başında uyudu ve rüyasında pirler tarafından ayna gösterildi. Aynada gördüğü Tatar beylerinden Alihan’ın kızı Zeliha’ya aşık oldu. Zeliha’yı gösteren pirler, bu andan sonra mahlasının da İhsani olacağını ancak sevdiğine kavuşmasının olanaksız olduğunu belirtiler. Daha sonra baygın halde bulunan İhsani bir süre divane bir halde dolaştı. Daha sonra köyündeki Mehmet Ali adlı hocanın yardımıyla rüyanın etkisinden kurtuldu. Bu tarihten sonra ise şiir söylemeye başladı.

Yaşamı köyünde geçen Oltulu İhsani, bütün şiirlerini belleğinde taşıdı. Daha sonra ise oğlu Şakir’e yazdırarak bir defter tutturdu. Ancak bu şiirler genellikle dar bir çevrede kaldı ve başkaları tarafından duyulmadı.

Oltulu İhsani, oğlu Şakir İhsanoğlu gibi yine aynı köylü Cemal Divani’nin de yetişmesi ve aşıklık geleneğini öğrenmesine yardımcı oldu.

Oltulu İhsani köyünde öldü ve orada toprağa verildi.

Oltulu İhsani’nin şiirleri »Bize Doğru« (2011) adıyla yayımlandı.