Image


Özgür Kalın


1966 yılında Şavşat’ta doğdu. İlkokulu Keban ve Artvin’in Tolgum (şimdiki adı Salkımlı) köyünde, ortaokulu Artvin’de, liseyi Artvin ve Ankara’da, yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı.

Babasının işi nedeniyle çocukluğu Vezirköprü, Haruniye, Murgul, Keban ve daha sonra Artvin’de geçen Kalın yaşadığı her yerden kendine bir şeyler kattı. Ancak sonraki yıllarda iyice belirginleşen Çoruh Havzası ve orada geçirdiği dönem oldu.

Liseye başladığı yıl gerçekleşen 12 Eylül 1980 darbesi Özgür Kalın’ın düşüncesinin gelişiminde önemli oldu. 1981’de ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve öğrenimini orada sürdürdü.

1983’te başladığı SBF Basın Yayın Yüksekokulu’nu (şimdiki İletişim Fakültesi) bitirdiği dönemde, sinema, özellikle de belgesel dalında yoğunlaşmak istediği için İstanbul’a gitti. Zamanla birçok film ve dizi projesinde asistan, yapım sorumlu ve yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Yine aynı dönemde Atatürk’ün canlandırıldığı milli mücadele filmlerinde yardımcı yönetmen ve oyuncu olarak görev aldı.

Özgür Kalın daha sonra yeniden Ankara’ya dönüp bir yayınevinde yöneticilik üstlendi ve birçok önemli yazarın okuyucuyla buluşmasına aracılık etti.

1993’te askere gitti. Çektiği kura sonucu Çukurca’da 18 ay görev yapan Özgür Kalın yedek subay olmasının da avantajlarıyla yöreyi ayrıntılı olarak inceleme ve tanıma fırsatı buldu. Türkiye’nin en ağır dönemlerine denk gelen bu yıllarda büyük boyutlu çatışmalar ve kayıpların yaşanmasından payı aldı ve kendisi de yaralandı. Bu döneme ilişkin anılarını ise yayınlamak üzere hazırlamaktadır.

Askerlik dönüşü Ankara’nın en donanımlı ajansların birinde genel koordinatör olarak çalışan Kalın 1998 yılında, bugün de devam ettirdiği ve başında olduğu kendi ajansını hayata geçirdi.

Özgür Kalın ayrıca birçok STK, dernek, vakıf bünyesinde görev alarak yerel alanda sıkışmış önemli değerleri Türkiye geneline taşıdı.

Barajlar nedeniyle su altında kalarak yok olan Çoruh Vadisi’ni unutturmamak amacıyla Ankara’daki Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD) ve TRT’nin ortak yapımı olan 9 bölümlük »Çoruh Artık Durgun Akacak« (2003) belgeselinin genel koordinatörlüğünü ve Bekir Karadeniz ile birlikte metin yazarlığı görevini üstlendi.

Özgür Kalın, başta Artvin olmak üzere, sanat, turizm konularında birçok yayının hayata geçmesine katkı sağladı ve/ya çeşitli aşamalarında içinde bulundu. Türkiye’deki ilk turizm dergilerinden biri olan »Amfora« için Karadeniz bölgesi danışmanlığı ve yazarlığı yaptı. Artvin’le ilgili »Nego« ve »Ladin« adlı dergileri çıkardıktan sonra da AAKYD adına yayını devam eden »Atabarı« dergisini hazırladı. Yayıncılık hayatı da kurduğu yayınevi aracılığıyla onlarca yazarın/şairin okuyucuya ulaşmasını sağlayarak devam etmektedir.

Atılım Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak da görev yapan, ayrıca fotoğraf sanatıyla ilgilenen Özgür Kalın, Türkiye ve çeşitli Avrupa ülkelerinde katıldığı etkinliklerde kendi arşivinden oluşan fotoğraflarla 50 kadar dia gösterisi sundu.

Özgür Kalın'ın Bekir Karadeniz'le birlikte hazırladığı »Cerattepe-Bir Sivil Direniş Hikayesi« (2019) adlı kitabı yayımlandı.