Image

Seyfettin Kaya


1951 yılında Artvin’in Yukarı Xod (şimdiki adı Yukarı Maden) köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Ardanuç’ta, öğretmen okulunu Trabzon’da, yüksek öğrenimini Ankara’da tamamladı.

Şiir ve müzikle iç içe büyüyen Kaya, eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde müzik öğretmeni olarak çalıştı. Öğrenimi sırasında viyolonsel eğitimi alan Kaya, sonraki dönemde ayrıca kemane çalmada daha da uzmanlaştı. Ancak başka birçok çalgıyı da çalmakta ve resimle ilgilenmektedir.

1998 yılında emekli olduktan sonra özel kolejlerde ve Aydın Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde viyolonsel öğretmenliği yaptı. Ayrıca 1978 yılından beri yoğun olarak içinde bulunduğu halk oyunları dalında birçok ekip yetiştirdi. Bu ekiplerle Türkiye ve Türkiye dışında çeşitli yarışma ve etkinliğe katıldı.

Yaşamı süresince bulunduğu bölgelerde ve köyünün halk ezgilerini araştırıp notalayarak arşivlere ve değişik araştırmalara aktarılmasına katkıda bulundu.

Emekliliğinden sonra müzik çalışmaları yanında halk şiiriyle daha da yoğunlaşan Kaya’nın yüzlerce şiiri bulunmaktadır.

Seyfettin Kaya'nın Bekir Karadeniz'le birlikte hazırladığı »Xod Türküleri« (2011) adlı bir araştırması bulunmaktadır. Ayrıca şiirlerinin bir bölümü »Dostlar Sofrası« (2012), adlı kitapta yayımlandı.