Image


Aşık Mızrap


1946 yılında Divriği’nin Üçpınar köyünde doğdu. Asıl adı Mızrap Yazıcı’dır. İlkokulu köyünde okudu. Ortaokula İstanbul’da devam etti ancak yarım bırakmak zorunda kaldı.

Küçük yaşlarda aşıklık geleneğini öğrenen Aşık Mızrap, ilk bağlama derslerini Aşık Daimi’den (1932-1983) aldı. Önceleri usta malı deyişler, türküler söyledi. Zamanla kendi de şiir yazmaya yönelince, bu türkülere kendininkiler de eklendi.

Genç yaşında dönemin birçok tanınmış aşığıyla görüşüp geleneğe ve şiire ilişkin bilgisini pekiştiren Aşık Mızrap, 1968 yılında Feyzullah Çınar (1937-1983), Nesimi Çimen (1931-1993), Aşık Daimi gibi bir grupla konser vermek için gittiği Almanya’da kaldı.

Bir maden ocağında işçi olarak çalışmaya başladıktan 40 gün sonra geçirdiği kaza sonucu ağır yaralandı ve emekli oldu. Bu dönemden sonra kendini tümüyle bağlamaya ve türkülere veren Aşık Mızrap, Avrupa’nın birçok yerinde konserlere katıldı.

Şiirlerinde kendinin ve geldiği toplumun yaşadığı sıkıntıları ve sorunları dile getiren Aşık Mızrap, şiirleri değişik araştırmalarda yer aldı.

Aşık Mızrap'ın şiirleri »Acılarım« (2017) adıyla kitap olarak yayımlandı.