Image


Sadık Miskini


1964 yılında Kağızman’da doğdu. Asıl adı Sait Küçük’tür. İlk ve orta öğrenimini Kağızman’da, yüksek öğrenimi Eskişehir’de tamamladı.

Azerbaycan ve Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneği ve şiiriyle büyüyen Miskini şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladı. Yine aynı dönemlerde bağlama çalmayı öğrendi. Yörenin bilinen kaynak kişilerinden olan babasının türkü konusunda Miskini’nin yetişmesinde önemli katkısı oldu. Ayrıca yakın akrabası Aşık Erdemi’nin (1911-1983) de halk şiiri ve aşıklık geleneği konusunda yardımını gördü.

Sadık Miskini mahlasını kullanan aşığın, hemen her konuyu işleyen şiirleri birçok dergi ve araştırmalarda yayımlandı. Ayrıca çeşitli sanatçılar tarafından bestelenip söylenen şiirleri/türküleri özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra geniş çevrelerde duyuldu.

Sadık Miskini, önceleri usta malı türküler söylerken daha sonra kendi şiirlerini de bestelemeye yöneldi.

Miskini’nin şiirle olan ilgisinin yanında yöre türkülerinin derlenmesi, yöre aşıklarının eserlerinin başka kaynaklara aktarılması gibi çalışmaları da bulunmaktadır.

Daha çok heceyle yazdığı şiirlerle bilinen Miskini, bunun yanında divan, serbest gibi öteki şiir türleriyle de ilgilenmekte ve yazmaktadır.

Mücahit Önal ve Günür Karaağaç ile birlikte hazırladığı »Kağızman’a Ismarladım Nar Gele« (2000) adlı araştırması, şiirlerinden oluşan »Sevenlere Gönül Verdim« (2004), »Başka Doğsun Yarınların Güneşi« (2007) adlı kitapları ve Lemin Gülderen tarafından Miskini üzerine gerçekleştirilen »Yaşayan Tarih Sadık Miskini« (2007) adlı bir araştırma yayımlandı.